Brownie to typowe amerykańskie ciasto czekoladowe, powstałe z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkich ilości mąki. Często zawiera również orzechy lub inne dodatki.
Tak naprawdę chciałam zrobić zdrowe ciasto czekoladowe... No właśnie. CHCIAŁAM. Ale nie wyszło, ech...
Jednakże nie żałuję, bo to, co dziś pojawiło się w moim domu pobiło wszystkie dotychczasowe brownie jakie zrobiłam! Serdecznie polecam wszystkim wielbicielom tego typu ciast, ale również tym, których przygoda z amerykańskimi wypiekami dopiero się zaczyna! :)
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
- 180 g cukru dark muscovado
- 2 łyżki białego cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 kopiata łyżka kakao
- 100 g mąki razowej

Mus z białej karmelowej czekolady:
- 100 g białej czekolady (użyłam czekolady E.Wedel o smaku karmelowym z solonymi orzeszkami, bardzo polecam, aczkolwiek można użyć zwykłej białej czekolady)
- 1 łyżeczka żelatyny namoczona w odrobinie wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
80 ml śmietanki zagotować i dodać do niej napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Drobno posiekaną czekoladę zalać gorącą śmietanką z żelatyną, chwilę odczekać, a następnie wymieszać do gładkości. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem i dodać rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i żelatyną. Chwilę zmiksować do gęstości,jednak należy w tym momencie trzeba uważać, by mus się NIE ZWAŻYŁ! Mus wyłożyć na ciasto i schłodzić. Warto posypać przed podaniem gorzkim kakao. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz