poniedziałek, 6 lutego 2017

Razowe brownie z musem z białej czekolady

Brownie to typowe amerykańskie ciasto czekoladowe, powstałe z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkich ilości mąki. Często zawiera również orzechy lub inne dodatki.
Tak naprawdę chciałam zrobić zdrowe ciasto czekoladowe... No właśnie. CHCIAŁAM. Ale nie wyszło, ech... 
Jednakże nie żałuję, bo to, co dziś pojawiło się w moim domu pobiło wszystkie dotychczasowe brownie jakie zrobiłam! Serdecznie polecam wszystkim wielbicielom tego typu ciast, ale również tym, których przygoda z amerykańskimi wypiekami dopiero się zaczyna! :)


Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (najlepiej 70% kakao)
  • 180 g cukru dark muscovado
  • 2 łyżki białego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 100 g mąki razowej
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, czekoladę i cukry, następnie odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy dodać sól, jajka i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać kakao i mąkę i dobrze połączyć z mokrymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 165 stopni (termoobieg)przez ok. 30 min. Wyjąć i wystudzić.




Mus z białej karmelowej czekolady:
  • 100 g białej czekolady (użyłam czekolady E.Wedel o smaku karmelowym z solonymi orzeszkami, bardzo polecam, aczkolwiek można użyć zwykłej białej czekolady)
  • 1 łyżeczka żelatyny namoczona w odrobinie wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki

80 ml śmietanki zagotować i dodać do niej napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Drobno posiekaną czekoladę zalać gorącą śmietanką z żelatyną, chwilę odczekać, a następnie wymieszać do gładkości. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem i dodać rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i żelatyną. Chwilę zmiksować do gęstości,jednak należy w tym momencie trzeba uważać, by mus się NIE ZWAŻYŁ! Mus wyłożyć na ciasto i schłodzić. Warto posypać przed podaniem gorzkim kakao. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger