- 200 g mąki pszennej/ krupczatki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 żółtko
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier. Dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtko i masło. Szybko posiekać nożem, a następnie krótko wyrobić ręcznie. Owinąć ciasto folią i schłodzić ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć boki i spód natłuszczonych foremek na tarty, nakłuć widelcem i piec w temp.180 stopni przez 15 min. z obciążeniem, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 min.
- 1 jajko + pozostałe z kruchego ciasta białko
- 100 ml mleka
- sok + skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- nasiona z połowy granatu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
zmiksować. Wmieszać nasiona. Wlać na upieczone spody i zapiec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
Wyjąć i wystudzić. Można podawać posypane cukrem pudrem, z kremem cytrynowym (u mnie był on pozostałością po poprzednich wypiekach), bądź najzwyczajniej udekorowane nasionami granatu i listkami mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz