wtorek, 31 stycznia 2017

Cytrynowe babeczki z granatem

Jak się pozbyć zbędnego kremu cytrynowego z lodówki, nadmiaru cytryn i granatu który nie wiadomo skąd się wziął w domu? To proste- upiec coś :) U mnie ten sposób sprawdza się znakomicie! Dziś zapraszam Was na lekko orzeźwiające babeczki cytrynowe z granatem.




Składniki na kruche ciasto (8 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej/ krupczatki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 żółtko
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier. Dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtko i masło. Szybko posiekać nożem, a następnie krótko wyrobić ręcznie. Owinąć ciasto folią i schłodzić ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć boki i spód natłuszczonych foremek na tarty, nakłuć widelcem i piec w temp.180 stopni przez 15 min. z obciążeniem, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 min.

Masa cytrynowa z granatem:
  • 1 jajko + pozostałe z kruchego ciasta białko
  • 100 ml mleka
  • sok + skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • nasiona z połowy granatu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki oprócz nasion krótko 
zmiksować. Wmieszać nasiona. Wlać na upieczone spody i zapiec przez ok. 20 min. w temp. 180 stopni. 
Wyjąć i wystudzić. Można podawać posypane cukrem pudrem, z kremem cytrynowym (u mnie był on pozostałością po poprzednich wypiekach), bądź najzwyczajniej udekorowane nasionami granatu i listkami mięty. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger