- 360 ml mleczka kokosowego
- 50 ml mleka
- 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie, w wersji dla dzieci radzę pominąć)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 220 g cukru
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g gorzkiego kakao
- 300 g mąki pszennej
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
60 ml mleczka kokosowego, 20 ml likieru i 30 g cukru zagotować i jeszcze gorącą mieszanką zalać wiórki. Odstawić.
Jajko ubić na puch z resztą cukru, wlać rozpuszczony olej ,mleczko kokosowe. Zmiksować. Dodać likier, suche składniki (bez czekolady) i dobrze wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wlać łyżkę ciasta, łyżeczkę namoczonych wiórków i przykryć ciastem. Posypać posiekaną czekoladą i piec w temp. 180 stopni przez ok. 23 min. SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz