Diety dietami, ale w Tłusty Czwartek nie można odmówić sobie pączka :) Pamiętajcie, ze to ponoć przynosi pecha! A jaką rozkoszą dla podniebienia są domowej roboty, przepyszne pączki... Oj, uwierzcie, że na jednym się nie skończy. Przygotowanie nie jest trudne, każdy, nawet amator powinien dać sobie spokojnie radę. Polecam:)
Składniki na 18 sztuk:
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- skórka otarta z pomarańczy
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka spirytusu
- dżem/ marmolada/ powidła do środka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania (można też zrobić lukier, czy polewę czekoladową)

Do dużej miski wsypać mąkę. Drożdże rozetrzeć z 20 g cukru na płyn, dodać ciepłe mleko i wymieszać. Mieszanką tą zalać mąkę i delikatnie wymieszać dłonią, robiąc zaczyn. Odstawić na ok 15 min, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie ubić na parze żółtka i jajko z cukrem. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, skórkę, spirytus i zagnieść, pod koniec dodając masło. Ciasto może być dość klejące, ale starać się nie dosypywać wiele mąki, a cierpliwie zagniatać aż nie będzie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 60-80 min).
Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawać z niego okręgi. Na środek każdego nałożyć nadzienie, zwinąć dokładnie i formować pączki. Pozostawić jeszcze na 30 min pod przykryciem do napuszenia.
Smażyć na rozgrzanym oleju po ok 2 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz