Składniki na standardową keksówkę:
- 4 bardzo dojrzałe banany, najlepiej czarniejące
- 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- 100 g mieszanki bakaliowej, bądź posiekanych drobno dowolnych dodatków (orzechy, rodzynki, banany suszone itp...)
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
Banany zmiksować blenderem lub rozwalić widelcem na puree. Dodać cukier, następnie wbić jajka i wymieszać. Przesiać suche składniki, dobrze połączyć z masą bananową i wlać przestudzone masło. Na samym końcu wsypać bakalie i czekoladę. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz