poniedziałek, 13 lutego 2017

Suflet czekoladowy

Suflet jest deserem, w którego skład wchodzą głownie jajka, tłuszcz oraz  dobrej jakości czekolada. Piecze się go niedługo, ponieważ podany od razu po wyjęciu z piekarnika ma zachwycać wilgotnym, piankowym wnętrzem. Często jako dodatek używa się lody, bądź frużelinę owocową. Można też najprościej posypać cukrem pudrem czy startą czekoladą. Serdecznie polecam, szczególnie na jutrzejsze święto. Jeśli nie macie pomysłu na prezent dla drugiej połówki, zaskoczcie ją tym słodyczem :)




Składniki na 4 sztuki:

  • 160 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 120g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kostki białej czekolady do środka

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do chłodnej masy czekoladowej, a białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie połączyć zawartości obydwu misek. Przygotowaną puszystą masę przelać do wysmarowanych masłem kokilek i w każdą wcisnąć białą czekoladę. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg) przez ok. 7- 8 minut. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem i od razu podawać. Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger