sobota, 28 stycznia 2017

Tort Szwarcwaldzki- Czarny Las

Schwarzwälder Kirschtorte to typowy, niemiecki tort i jedno z najpopularniejszych ciast. Znany jest już od 1930 r., a do Polski trafił tuż przed wojną. Zazwyczaj jest połączeniem śmietany, czekolady i wiśni, choć zdarzają się różne kombinacje. 
Osobiście nigdy nie mogłam trafić na przepis, który całkowicie by mi odpowiadał i byłby podobny do wszystkim znanego Czarnego Lasu z Carrefoura :) Wydaje mi się, że stworzyłam w tej recepturze coś, co pasuje jako ciasto do popołudniowej kawy, ale także jako tort urodzinowy czy imieninowy :) 


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kakao
  • 170 g mąki pszennej
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i kakao przesiać, odłożyć.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, a na końcu wlać żółtka. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temperaturze 160 stopni, około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić w formie z wysokości ok 50cm (zapobiegnie to opadaniu)
i wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przekroić na 4 cienkie blaty.


Składniki na mus czekoladowy:
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po jej lekkim wystudzeniu dodać kakao z wodą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę wmieszać dość energicznie do czekolady, a drugą bardzo delikatnie, by mus był puszysty.

Składniki na masę śmietanową z wiśniami:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 260 g wiśni z zalewy (zazwyczaj w sezonie zalewam wiśnie wódką, słodzę i przechowuję w słoiku)

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i zmiksować. Wmieszać wiśnie.

Ponadto:
  • pół szklanki zalewy spod wiśni wymieszanych z połową szklanki wody do naponczowania
  • 180 ml śmietany kremówki do obłożenia i ozdoby tortu
  • 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady na boki tortu (starte na grubych oczkach)
  • kilka wiśni
Naponczować 1 blat biszkoptu, wyłożyć na niego połowę masy wiśniowej. Przykryć drugim blatem, naponczować, nałożyć mus czekoladowy.Przykryć 3 blatem, naponczowac i wyłożyć resztę masy wiśniowej i ostatni naponczowany blat. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ozdobić wierzch i boki tortu, a następnie obsypać czekoladą i udekorować wiśniami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger