Osobiście nigdy nie mogłam trafić na przepis, który całkowicie by mi odpowiadał i byłby podobny do wszystkim znanego Czarnego Lasu z Carrefoura :) Wydaje mi się, że stworzyłam w tej recepturze coś, co pasuje jako ciasto do popołudniowej kawy, ale także jako tort urodzinowy czy imieninowy :)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kakao
- 170 g mąki pszennej
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i kakao przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, a na końcu wlać żółtka. Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temperaturze 160 stopni, około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić w formie z wysokości ok 50cm (zapobiegnie to opadaniu)
i wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przekroić na 4 cienkie blaty.
Składniki na mus czekoladowy:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 4 łyżki wrzącej wody
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po jej lekkim wystudzeniu dodać kakao z wodą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę wmieszać dość energicznie do czekolady, a drugą bardzo delikatnie, by mus był puszysty.
Składniki na masę śmietanową z wiśniami:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 260 g wiśni z zalewy (zazwyczaj w sezonie zalewam wiśnie wódką, słodzę i przechowuję w słoiku)
Ponadto:
- pół szklanki zalewy spod wiśni wymieszanych z połową szklanki wody do naponczowania
- 180 ml śmietany kremówki do obłożenia i ozdoby tortu
- 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady na boki tortu (starte na grubych oczkach)
- kilka wiśni
Naponczować 1 blat biszkoptu, wyłożyć na niego połowę masy wiśniowej. Przykryć drugim blatem, naponczować, nałożyć mus czekoladowy.Przykryć 3 blatem, naponczowac i wyłożyć resztę masy wiśniowej i ostatni naponczowany blat. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ozdobić wierzch i boki tortu, a następnie obsypać czekoladą i udekorować wiśniami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz