sobota, 14 stycznia 2017

Czekoladowo- orzechowa granola, idealna na śniadanie!

Ostatnimi dniami co ranek króluje u mnie śniadanie w formie jogurtu, mleka lub kefiru z musli. Jednak kupne płatki zdecydowanie mi się znudziły, za dużo chemii, cukru... Sama nie wiem. Ale jestem pewna, że ta mieszanka zrobiona własnoręcznie powala wszystkie sklepowe wersje! Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga trudno dostępnych składników.Coś dla miłośników czekolady, wszelkiego rodzaju orzechów i musli! Rewelacja! :)



Składniki na spory słoik:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g ziaren słonecznika
  • garść posiekanych migdałów
  • 15 g płatków kokosowych
  • 20 g suszonego banana
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 50 g posiekanej drobno czekolady (dałam pół na pół gorzką z mleczną)
Miód i olej rozpuścić w garnuszku. Wszystkie składniki oprócz czekolady wymieszać ze sobą, wlać olej z miodem i wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 20-30 min (trzeba kontrolować, żeby granola się nie spaliła, co jakiś czas mieszając). Wyjąc i wystudzić, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Przechowywać w słoiku.
Najlepiej smakuje z jogurtem bądź mlekiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger