Ostatnimi dniami co ranek króluje u mnie śniadanie w formie jogurtu, mleka lub kefiru z musli. Jednak kupne płatki zdecydowanie mi się znudziły, za dużo chemii, cukru... Sama nie wiem. Ale jestem pewna, że ta mieszanka zrobiona własnoręcznie powala wszystkie sklepowe wersje! Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga trudno dostępnych składników.Coś dla miłośników czekolady, wszelkiego rodzaju orzechów i musli! Rewelacja! :)
Składniki na spory słoik:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 20 g ziaren słonecznika
- garść posiekanych migdałów
- 15 g płatków kokosowych
- 20 g suszonego banana
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżka kakao
- 50 g posiekanej drobno czekolady (dałam pół na pół gorzką z mleczną)

Miód i olej rozpuścić w garnuszku. Wszystkie składniki oprócz czekolady wymieszać ze sobą, wlać olej z miodem i wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni około 20-30 min (trzeba kontrolować, żeby granola się nie spaliła, co jakiś czas mieszając). Wyjąc i wystudzić, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Przechowywać w słoiku.
Najlepiej smakuje z jogurtem bądź mlekiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz