Składniki na ciasto (2 blachy średnich rogalików):
- 150 ml mleka
- 50 g cukru + 2 łyżki
- 50 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Do dużej miski wsypać mąkę, resztę cukru i sól. Zalać drożdżami, lekko przemieszać i odstawić pod przykryciem do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po około 10 minutach wbić jajko i zacząć zagniatać. Dodać masło i wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłym miejscu).
Nadzienie:
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżeczki cynamonu
- łyżka roztopionego masła
- 50 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i rozciąć na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Polecam polać je lukrem zrobionym z łyżki wody i 3 łyżek cukru pudru oraz posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz