sobota, 4 marca 2017

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym

Zupełnie nie wiem dlaczego, ale ostatnio wzięło mnie na drożdżowe wypieki... Pojawił się chleb, bułki, drożdżówki, a nawet pizza! Tym razem nadmiar orzechów i dużo cynamonu, który uwielbiam, zainspirowały mnie do stworzenia czegoś naprawdę smacznego. Zarówno dla dorosłych do kawy, jak i dla młodszych łasuchów do szklanki ciepłego mleka. 





Składniki na ciasto (2 blachy średnich rogalików):

  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru + 2 łyżki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Do dużej miski wsypać mąkę, resztę cukru i sól. Zalać drożdżami, lekko przemieszać i odstawić pod przykryciem do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Po około 10 minutach wbić jajko i zacząć zagniatać. Dodać masło i wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłym miejscu).

Nadzienie:
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • łyżka roztopionego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na  okrąg i rozciąć na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Polecam polać je lukrem zrobionym z łyżki wody i 3 łyżek cukru pudru oraz posypać posiekanymi orzechami. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger