Przy okazji, chciałam Was poinformować, że w najbliższym tygodniu może być tutaj "cisza" z racji, iż nie będzie mnie w kraju:) SMACZNYCH WYPIEKÓW!
- 150 g mąki pszennej lub krupczatki
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g masła
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier. Dodać sól, żółtko i masło, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę. Piec na papierze do pieczenia przez około 15 min w temp. 180 stopni (co jakiś czas wstrząsnąć). Wystudzić.
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 140 g cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła
250 ml mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka, mąki i żółtka zmiksować i wlać na gotujące się mleko. Mieszać do zgęstnienia i powstania budyniu. Ostudzić i zimną masę połączyć z utartym na puch masłem.
Karmelizowane gruszki:
- 4 dość twarde gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Gruszki obrać, wydrążyć nasienie i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać miód, wodę i cukier, a następnie smażyć na tym gruszki, aż będą lekko przeźroczyste.
Na kruchy spód tarty wyłożyć budyń, na to gruszki, a całość posypać kruszonką. Schłodzić w lodówce. Warto podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz