Dziś przychodzę z czymś specjalnie dla tych, którzy tak jak ja,kochają cynamon! Zarówno zapach, rozchodzący się po całym domu, jak i sam smak ciepłych bułeczek wyjętych z piekarnika, zwabi nawet tych najbardziej niedostępnych i zapracowanych domowników. Zapraszam do przygotowania NAJLEPSZYCH cynamonek! :)
- 130 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 50 g drożdży+ 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 2 kopiate łyżki roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki cynamonu
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i pozostawić pod ściereczką do czasu, aż zaczną pracować. W tym czasie wsypać do miski mąkę, sól, cukier, wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże z mlekiem. Zacząć ugniatać, stopniowo dodając roztopiony tłuszcz. Dobrze zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odrywało od dłoni. Zostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1-1.5 godziny).
Przygotować nadzienie: wymieszać wszystkie składniki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz