Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 żółtka
Na stolnicę przesiać mąkę,cukier puder. Dodać sól i zimne masło. Posiekać szybko nożem, wrzucić żółtka i wyrobić, uważając, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Schłodzić przez min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyłożyć nim natłuszczoną formę i piec w temperaturze 180 stopni z obciążeniem 15 minut i 10 minut bez obciążenia.
Malinowo truskawkowy kisiel:
- 160 g mrożonych malin
- 450 g mrożonych truskawek
- 90 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce podsypać cukrem i gotować na małym gazie, aż puszczą wodę. Przesiać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Przelać na spód tarty i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Można udekorować śmietaną kremówką lub posypać cukrem pudrem czy startą czekoladą .Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz