piątek, 23 grudnia 2016

Korzenne muffinki z kremem i karmelizowanymi orzechami

Tak jak zapowiedziałam, jeszcze udało mi się coś wymodzić :) Po CAŁYM dniu spędzonym w kuchni na pieczeniu, zdobieniu, polewaniu czekoladą, udało mi się usiąść i wziąć się za spisanie tego, co wrzuciłam do miski... :) A więc jednym z moich świątecznych wypieków są te puszyste, ogromne babeczki z nutą przypraw korzennych, słodkim kremem krówkowym i karmelizowanymi orzechami... Krótko mówiąc, NIEBO W GĘBIE!

Składniki na 12 dużych muffinek:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka/ kefiru/ maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g drobno posiekanej dowolnej czekolady
Jajka z cukrem utrzeć. Dodać do nich mleko, olej i przyprawy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i wymieszać dokładnie. Tak przygotowanym ciastem wypełnić foremki (miałam wysokie papilotki). Piec ok. 25 min w temperaturze 180st. do tzw.suchego patyczka. Ostudzić.

Krem krówkowy:
  • 250g serka kremowego mascarpone
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 200g masy krówkowej (lub słodzonego mleka skondensowanego gotowanego przez 3 godziny i ostudzonego)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon
Ubić śmietankę z cukrem na sztywno, dodać serek i krówkę, zmiksować do powstania gęstego kremu. Za pomocą szprycy lub worka cukierniczego z końcówką ozdobić wystudzone muffinki. Posypać cynamonem.

Karmelizowane orzechy:
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki wody
  • 50g orzechów włoskich
Na patelni rozpuścić cukier i wodę bez mieszania. Wsypać orzechy i wymieszać tak, by każdy z nich był obtoczony w karmelu. Ułożyć na talerzu w odstępach. Po wyschnięciu posiekać i posypać nimi muffinki.


SMACZNEGO!
Wesołych świąt jeszcze raz! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Słodkości z nicości... , Blogger