Dziś udało mi się w końcu upiec co, co planowałam od dłuższego czasu i... Wyszło REWELACYJNIE! Naprawdę, jestem dumna :) Siostra przyjaciółki poprosiła mnie o urodzinowy sernik, który jednak będzie ozdobiony na wzór tortu. Co to dla mnie? :P Tylko kolejne wyzwanie, któremu trzeba sprostać! W przepisie łączyłam recepturę ze strony www.mojewypieki.com, jednak jak to typowa kobieta, zawsze muszę coś pozmieniać, dodać swoje dwa grosze, czy odjąć coś, co mi nie pasuje :P I tak oto powstał sernik z oreo i błyszczącą, spływającą po bokach polewą jako tort urodzinowy! Zdjęcia prawie jak z gazety :P Serdecznie polecam, choć radziłabym robić ten smakołyk dzień przed podaniem :)
SKŁADNIKI (tortownica 21-24cm):
Spód ciasteczkowy:
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g)
- 30g roztopionego masła
Ciasteczka (wraz z nadzieniem) pokruszyć przy pomocy moździerza,wałka lub w malakserze na drobny piach. Dodać do nich masło i dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć na dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce, a w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowo- ciasteczkowa:
- 1kg twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie, lub gotowego sera na sernik
- 200g cukru (w zależności od upodobań, można odjąć lub dodać)
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka w całości + 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, bądź nasiona z laski wanilii
- 2-3 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1 opakowanie (176g) ciastek Oreo
- 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałeczki
Twaróg,cukier, jajka i żółtka, cukier z wanilią lub nasiona i proszek budyniowy zmiksować w wysokiej misce do połączenia się składników. W drugim naczyniu ubić 200ml śmietanki, a następnie wmieszać ją szpatułką do masy serowej. Na samym końcu dodać połamane ciasteczka Oreo i posiekaną czekoladę, wymieszać delikatnie. Tak przygotowaną masę wylać na schłodzony wcześniej spód,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. (piekłam z termoobiegiem). Piec ok 60-70min. do tzw. suchego patyczka. Tradycyjnie studzić w uchylonym piekarniku.
Błyszcząca polewa:
- 25g kakao
- 50ml śmietanki kremówki 36%
- 60g cukru
- 55ml wody
- 20g miodu
- 8g żelatyny + 10ml wody
W garnku z grubym dnem zagotować śmietankę, kakao, cukier i wodę. Żelatynę namoczyć w wodzie i dodać wraz z miodem do reszty składników. Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, ale już nie gotować! Taką płynną mieszankę przelać przez sitko, zakryć folią i odstawić na noc (najlepiej do lodówki).
Ponadto:
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 100g serka mascarpone (można go zastąpić np. usztywniaczem typu śmietan fix)
- 3 łyżki cukru pudru
- ciastka oreo
Śmietankę ubić z cukrem i mascarpone na sztywno. Obłożyć nią boki i wierzch sernika, zostawiając trochę do ozdoby. Schłodzić ok.15-20 min. Wyjąć przygotowaną wcześniej polewę z lodówki i rozpuścić przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej, ponownie przelać przez sitko, a następnie umieścić ją w rękawie cukierniczym z małym otworem, bądź w własnoręcznie wykonanym kornecie. Oblać brzegi sernika, pozwalając polewie spływać bo jego bokach. Pozostałą ubitą masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i szprycować dookoła. Na końcu dowolnie ozdobić ciasteczkami Oreo i schłodzić w lodówce. Smacznego!
Bardzo dobre, polecam
OdpowiedzUsuńKoleżanka próbowała, polecam
Usuń